W domu zastałam kilka skrzynek jabłek, więc... :P
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- kostka margaryny do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- jajko i 2 żółtka
-1 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe + cukier do nich
- 800 ml mleka
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i wyrobić kruszonkę. Następnie wbić jajko i 2 żółtka i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części (jedna większa od drugiej) i zawinąć w folię. Pozostawić na 2 godziny w lodówce.
Przygotować budyń
Jabłka obrać i przetrzeć na plasterki. Jedno pokroić w kosteczkę i wymieszać z budyniem.
Większą część ciasta wyłożyć na formę. Pędzelkiem wysmarować na cieście białko i oprószyć mąką. Ułożyć plasterki jabłek, a na nie wylać budyń. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta na wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 45 minut
życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :)
Trafiłem przypadkiem na przepisy i jestem na prawdę pod wielkim wrażeniem :) Naprawdę gratuluje talentu ;) Gdzie można zjeść/zamówić takie cuda :D ?
OdpowiedzUsuńaktualnie Kraków :) istniejemy na FB - więc tam można dowiedzieć się więcej :)
UsuńNa FB hmm, jak można tam znaleźć te pyszności :) ?
Usuńwww.facebook.com/chilloutzbabeczkami :) pozdrawiam
Usuń
OdpowiedzUsuńAż mi ślina pociekła...wygląda przepysznie!