sobota, 21 grudnia 2013

Miodownik z masą orzechową

Oto oryginalny przepis z zeszytu mojej babci :)
Ciasto, którego smak był niedoścignionym wzorem smaków dzieciństwa :) 




ciasto na 3 blaty:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 żółtko
3 całe jajka
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 

Zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części.
Wyłożyć na blaszkę i piec na złoty kolor (ok 10 min 180 stopni)

Masa: 
25 dag margaryny/masła
25 dag zmielonych orzechów
25 dag cukru pudru
2 żółtka
pół litra kwaśnej śmietany

Utrzeć masło, cukier i żółtka na pianę, dodawać po łyżce śmietany i orzechów.
Przełożyć ciasto.
Można również użyć powideł przy przekładaniu nałożyć na ciasto i przykrywać masą. Ale obejdzie się również bez nich :) i tak wszystko cudownie smakuje ;)