niedziela, 22 września 2013

Karpatka

Ciasto które kocham najbardziej ze wszystkich :) i robiłam je już chyba w każdej postaci. 
Najpyszniejszy przepis, który polecam zaczerpnęłam z kotlet.tv
przepis jest prosty i niewiele składników jest nam do niego potrzebnych, a wrażenia smakowe są niesamowite ;P




Składniki na ciasto:

  • szklanka wody
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
Do garnka wlewam wodę i dodaje masło. Gotuje na małym ogniu. Kiedy się rozpuści wsypuje szklankę mąki. całość energicznie mieszam do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od naczynia. 
Odkładam do ostudzenia
Kiedy ciasto przestygnie dodaje do niego jajka i dokładnie mieszam mikserem.

Osobiście lubi piec karpatkę używając dużej blachy piekarnikowej :) Nakładam na nią papier do pieczenia, a później smaruje go ciastem. Można nakropić całość zimną wodą zaraz przed włożeniem do piekarnia.
Pieczemy ok 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż pięknie się nam zarumieni ;)

Wykładamy ciasto i odstawiamy do ostudzenia 

W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku możemy zabrać się za krem ;)

Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • pół szklanki cukru 
  • torebeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła (82%tłuszczu) 200g
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość mieszamy gotując cały czas na małym ogniu do momentu aż nasza masa będzie bardzo gęsta.
Odstawiamy masę do wystudzenia. Kiedy będzie już zimna ucieramy z masłem za pomocą miksera na puszysty krem.

Cisto kroimy na pół. na jedną część nakładamy krem i nakrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. 
Wkładamy do lodówki na całą noc. (kilka godzin też może być - jeśli nie wytrzymacie ;), ale o wiele lepsza konsystencja kremu jest na drugi dzień)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem (można również polać czekoladą tworząc przy tym różniste wzorki)

Kiedy przeje się wam zwykła karpatka możecie użyć barwników spożywczych,

 bądź przeróżnych owoców które możecie wysypać na krem karpatkowy przed przykryciem go ;) 

świetnie smakuje i wygląda również pokrojona w kosteczkę różnokolorowa galaretka wymieszana z kremem :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz