niedziela, 20 kwietnia 2014

Metrowiec

Ciasto z zeszytu mamy :) 
Wybitnie kojarzy mi się z każdymi Świętami :) 


ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki 
  • szklanka cukru 
  • 2 krople aromatu rumowego 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki oleju 
  • 4 łyżki gorącej wody
ciasto ciemne:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • szklanka cukru 
  • 2 krople aromatu rumowego 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki gorącej wody
Każde ciasto przygotować oddzielnie, ale w ten sam sposób:
ucieramy żółtka z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody.
Do tej masy dodajemy olej i pozostałę składniki. Przed podaniem do ciasta mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubitą pianę. 
Ciasto wykładamy na 2 takie same podłużne foremki lub pieczemy w jednej formie jedno po drugim. 
Ciasto wkładamy do piekarnika o tem. 180 stopni i pieczemy ok 30 min. 

krem budyniowy:

  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki 
  • szklanka mleka 
  • wanilia lub cukier waniliowy
Jajko, cukier i mąki mieszamy z odrobiną zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z wanilią. Do gotującego się mleka wlać po trochu mieszaninę z mąką stale mieszając.
Po zagotowaniu masę studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy do niej masę budyniową stale mieszając.

Upieczone poprzedniego dnia ciasto kroimy w kromki o szerokości 2,5 cm. Kromki ciasta jasnego i ciemnego smarujemy kremem budyniowym.

całość polewamy czekoladą :) (kostka czekolady i 100ml śmietanki 30%)

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz