piątek, 14 lutego 2014

Walentynki z Chilloutem :)

Walentynki już za nami.

Dziś Chillout przygotował słodkości dla przedszkola "Żyrafa" :)

Sami zobaczcie jak się prezentowały :)








A oto przepis (szybki i łatwy):
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
-  niecała szklanka cukru pudru (2/3)
- torebeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki stopionej margaryny do pieczenia lub masła
- 2 jajka
- szklanka mleka
- odrobina barwnika czerwonego :)

1. Połączyć składniki suche i mokre w osobnych naczyniach.
2. Następnie przelać składniki mokre do suchych.
3. Całość wymieszać

4. Nałożyć do foremek i piec ok 20 min w tem. 180 stopni

Krem kokosowy:
- 300 ml mleka
- 100g wiórek kokosowych
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 
- 3 łyżki mąki pszennej 
- 3 łyżki cukru
- pół kostki masła

1. 250ml mleka zagotować, dodać do niego cukier.
2. W osobnej szklance zostawić reszte mleka, do której wsypujemy mąki i dokładnie mieszamy.
3. Kiedy mleko będzie się nam zagotowywać wsypujemy do niego kokos. Na samym końcu wlewamy mąkę rozpuszczoną w mleku i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy.
4. Odstawić do ostygnięcia. 
5. Masło zmiksować na puch (jeśli uznamy że nasza masa nie jest wystarczająco słodka, możemy dodać do masa cukier puder). Zimną masę wkładać porcjami do miski cały czas miksując. 
6. Włożyć do lodówki do odstania, a następnie dekorować. - (łatwiej dekorować babeczki)

smacznego!! :)